Welke ontbindende voorwaarden in de koopakte zijn belangrijk voor mij?

Van financiering tot bouwtechnische keuring

De ontbindende voorwaarden in de koopakte geven jou als koper extra zekerheid. Ook kun je daarmee kosteloos van de koop afzien wanneer er niet voldaan wordt aan de gestelde voorwaarden. Het is daarom verstandig om goed na te denken welke ontbindende voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Hoe en wanneer stel je ze op?

De ontbindende voorwaarden zijn niet alleen voor jou als koper van belang, maar ze zijn ook van invloed op de verkopende partij. Daarom neem je de ontbindende voorwaarden al mee naar de onderhandelingen. Breng je een bod uit, dan vertel je daarbij ook gelijk welke ontbindende voorwaarden voor jou van belang zijn. De verkoper neemt dit mee in zijn overweging om een tegenbod te doen.

Wat weet je over je nieuwe woning?

Weet dat je als koper een zogeheten ‘onderzoeksplicht’ hebt. Je kunt dus niet zomaar uitgaan van de informatie van de verkoper – die overigens een mededelingsplicht heeft. Je moet dus ook zelf aan de slag. Zorg ervoor dat je onderzoek hebt gedaan naar het onderhoud van de woning. Ziet alles er goed uit of er is groot onderhoud nodig? Check daarnaast of er bepaalde verplichtingen gelden. Denk aan een kettingbeding, de erfpacht, recht van overpad. Goed onderzoek kan verborgen gebreken – die pas na de overdracht naar voren komen – voorkomen.

Welke ontbindende voorwaarden zijn er?

Je wilt geen grote risico’s lopen en van de koop af kunnen zien als bijvoorbeeld na onderzoek blijkt dat de woning veel onderhoud nodig heeft. Of als je de financiering niet rond krijgt. In deze video praten we je bij over wat de belangrijkste ontbindende voorwaarden zijn bij de aankoop van een huis.

Ontbindende voorwaarde financiering

Wanneer je een hypotheek nodig hebt voor het kopen van de woning, worden er ontbindende voorwaarden financiering opgenomen. Deze staan standaard in de NVM-koopakte omdat het merendeel van de kopers een hypotheek nodig heeft. Gemiddeld heb je zo’n zes weken de tijd om de financiering rond te krijgen. Krijg je voor die periode een afwijzing van de bank? Dan kun je – door deze afwijzing te overhandigen – kosteloos afzien van de koop. Lukt het niet om binnen de gestelde termijn uitsluitsel van de bank te krijgen? Dan kun je bij de verkoopmakelaar uitstel vragen zodat de bank langer de tijd heeft om de financiering rond te krijgen. Het verlenen van uitstel is echter niet verplicht. Het is daarom belangrijk om zo snel en voortvarend mogelijk aan de slag te gaan met de aanvraag van de financiering.

Ontbindende voorwaarde Nationale Hypotheek Garantie

Koop je een woning die niet duurder is dan € 435.000, dan kom je in aanmerking voor de NHG. Het afsluiten van een NHG-hypotheek heeft een aantal voordelen, zoals een lagere hypotheekrente. Daarnaast geeft het je zekerheid zonder restschuld achter te blijven wanneer je je hypotheeklast niet meer kunt voldoen en de bank het huis zal verkopen.

Ontbindende voorwaarde verkoop eigen woning

Heb je nog een eigen woning te verkopen? Dan wil je niet het risico lopen dat die niet binnen een bepaalde tijd verkocht wordt, want dan zit je met dubbele lasten. Dit los je op door het toevoegen van een ontbindende voorwaarde met betrekking tot de verkoop van je huidige huis. Het werkt als volgt:Je voegt aan de koopakte een artikel toe dat je gedurende een bepaalde periode de kans krijgt om je eigen huis te verkopen. Lukt het niet om binnen de bepaalde periode je huidige huis te verkopen? Dan kun je kosteloos de koop ontbinden. Zo kun je toch voor je nieuwe huis tekenen en loop je niet het risico straks met twee huizen te zitten.Houd er wel rekening mee dat het voor de verkoper geen gunstige voorwaarde is wanneer jij een lange tijd nodig denkt te hebben om je huidige huis te verkopen. Hij wil natuurlijk niet het risico lopen dat hij bijvoorbeeld over vier maanden alsnog te horen krijgt dat de koop niet doorgaat. Daarom zal de verkoopmakelaar hoogstwaarschijnlijk een voorstel doen om een extra artikel (een no-riskclausule) toe te voegen aan de koopakte, namelijk dat de bezichtigingen door kunnen gaan en de verkoper biedingen van anderen mag ontvangen en de woning aan een ander mag verkopen.

Ontbindende voorwaarde bouwtechnische keuring

Heb je twijfels over het platte dak, een scheur in de muur of wil je zeker weten dat je niks over het hoofd ziet? Laat dan een bouwtechnische keuring uitvoeren – zeker bij een oudere woning. Het is mogelijk om de keuring vóór het tekenen van de akte te laten plaatsvinden. Ook kun je besluiten om er een artikel over op te nemen in de koopakte.Je spreekt daarin af dat je van de koop mag afzien wanneer uit het bouwkundig rapport blijkt dat er voor meer dan bijvoorbeeld € 10.000 aan direct noodzakelijk onderhoud gedaan moet worden.Houd er rekening mee dat wanneer je deze voorwaarde opneemt in de koopakte, de bank ook het bouwtechnisch rapport in wil zien. Dit kan van invloed zijn op de beoordeling van je hypotheek. Daarnaast is het bouwtechnisch rapport een verplichting vanuit de bank wanneer uit het taxatierapport blijkt dat er voor meer dan 10% achterstallig onderhoud is.De kosten voor een bouwtechnisch rapport liggen zo rond de € 250 tot € 450 (afhankelijk van de grootte van het huis) en zijn fiscaal aftrekbaar.

Gerelateerde Nieuwsberichten

De koopakte: wat staat erin en wat zijn mijn rechten als verkoper?

De koopakte: wat staat erin en wat zijn mijn rechten als verkoper?

Tijdens de onderhandelingen kom je met een koper tot een koopsom en spreek je af onder welke ontbindende voorwaarden de koop wordt gesloten. Deze afspraken leg je vast in de koopakte die jouw verkoopmakelaar opmaakt. Wat staat er verder in een koopakte en wat kun je verwachten in de periode na de onderhandelingen? Je leest het hier.

Lees meer
Voorkom woondiscriminatie bij woningverhuur

Voorkom woondiscriminatie bij woningverhuur

Iedereen verdient een eerlijke kans op een woning, maar helaas is dat nog niet vanzelfsprekend. Discriminatie komt immers ook voor op het gebied van wonen. Het mag niet zo zijn dat woningzoekenden met bijvoorbeeld een niet-Nederlands klinkende naam minder kans hebben om een huurwoning te bezichtigen. Daarom start de branche een campagne om mensen bewust te maken van hun rechten en plichten om gezamenlijk een vuist te maken tegen discriminatie.

Lees meer
Huis huren

Huis huren

Wanneer je een huis gaat huren, krijg je met meerdere zaken te maken. Bekijk hier de meest gestelde vragen over het huren van een huis.

Lees meer