Wat Verandert er op de Woningmarkt in 2024?

2024 belooft enkele opmerkelijke veranderingen op de woningmarkt, en we zetten de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rij:

1. Huizenprijzen Terug op Niveau 2022

Volgens RaboResearch zullen de huizenprijzen in 2024 weer het niveau van 2022 bereiken. Na een verwachte daling van 2,8% in 2023, voorspellen ze een stijging van 4,5% in zowel 2024 als 2025. ING Research is iets positiever en verwacht dat de prijzen eind 2024 gemiddeld 4% hoger liggen dan eind 2023.

2. Meer Leenruimte en Gewijzigde Leennormen

Voor 2024 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de leennormen voor hypotheken aangepast. Huishoudens krijgen meer leenruimte voor de aankoop van een energiezuinige woning en voor het verduurzamen van hun eigen woning. Ook hebben alleenstaanden met een jaarinkomen van minimaal €28.000 de mogelijkheid om meer te lenen.

3. NHG-Grens en Invloed van Energielabels

De bovengrens voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is verhoogd naar €435.000. Bij hypotheekaanvragen met energiebesparende maatregelen wordt de NHG-grens zelfs op €461.100 gesteld. Daarnaast heeft het energielabel meer invloed op de maximale hypotheek: hoe energiezuiniger de woning, hoe meer leenruimte.

4. Einde van de Jubelton en Huurmarkt Ontwikkelingen

Helaas is het gedaan met de 'jubelton' - de belastingvrije schenking van €100.000 voor de aankoop van een woning is afgeschaft. Op de huurmarkt wordt een waardevermindering van huurwoningen verwacht, mede door de gestegen rente en overheidsmaatregelen. Hierdoor daalt de waarde naar verwachting met 5% in 2024.

5. Hypotheekrente op het Laagste Punt

Na een spectaculaire stijging in 2022 lijkt de hypotheekrente in 2024 een dalende trend voort te zetten. Het meest realistische scenario voorspelt een gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente tussen de 3,5% en 4%, en zelfs richting de 3% in een optimistisch scenario.

6. Gemeentelijke Heffingen en Huurverhoging

Voor huiseigenaren stijgen gemiddelde gemeentelijke belastingen en heffingen licht, naar €938 in 2024. In de vrije sector mogen verhuurders vanaf januari de huurprijs maximaal met 5,5% verhogen.

Met al deze veranderingen is het duidelijk dat 2024 een jaar vol dynamiek wordt op de woningmarkt. Of je nu koper, verkoper, of huurder bent, het is raadzaam om deze ontwikkelingen in de gaten te houden en indien nodig professioneel advies in te winnen. Het komende jaar belooft een interessante reis te worden voor iedereen die betrokken is bij onroerend goed.

Heb je vragen of ben je opzoek naar een makelaar voor begeleiding bij verkoop of aankoop? Wij komen graag met je in contact.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Wat is een vereniging van eigenaars?

Wat is een vereniging van eigenaars?

Lees meer
Je huis verkopen? Het verkoopproces in 7 stappen

Je huis verkopen? Het verkoopproces in 7 stappen

Tijdens de verkoop van een huis zijn er heel wat zaken waar je bij stil moet staan. Welke verkoopstrategieën zijn er en welke past het beste bij jouw huis? Welke makelaar kies je? Welke courtage spreek je af? Hoe onderhandel je over de prijs? Wat zijn de valkuilen? Hier lees je het volledige verkoopproces in 7 stappen en vind je alles wat je moet weten over de verkoop van je huis.

Lees meer
Hoe verbeter ik mijn energielabel?

Hoe verbeter ik mijn energielabel?

Zo verbeter je je energielabel … en bespaar je dus energie

Of je nu een woning koopt met energielabel G of je wilt je huidige woning van label D naar A brengen, met de juiste maatregelen kun je energie besparen. Door je huis zo energiezuinig mogelijk te maken, verbeter je meteen je energielabel.

Lees meer