Groen energielabel wordt nog meer waard

Huizenzoekers hechten steeds meer waarde aan het energielabel, blijkt uit onderzoek van funda. Een goed energielabel is niet alleen gunstig voor je energieverbruik. Vanaf 2024 houden hypotheekverstrekkers ook rekening met de energiezuinigheid van je huis bij de berekening van je maximale hypotheek. In het gunstigste geval kun je tot wel 50.000 euro meer lenen.

Ruim een kwart (27%) van de funda-bezoekers vindt het energielabel nu belangrijker dan een halfjaar geleden. Dat blijkt uit de funda Index, het onderzoek dat wij elk kwartaal doen naar het vertrouwen, de (ver)koopplannen en het gedrag van mensen die op funda kijken.

Eerder zagen we al dat huizenzoekers steeds meer filteren op het energielabel. De meeste mensen zoeken specifiek naar huizen met label A, maar ook de labels B en C worden vaak aangevinkt. Dit beeld is in lijn met de bereidheid om een toekomstig huis te verduurzamen: 61% van de huizenzoekers op funda zegt bereid te zijn om dit te doen.

Meer hypotheek voor energiezuinig huis

Een huis kopen met een goed energielabel levert meerdere financiële voordelen op. In de eerste plaats een lagere energierekening, want hoe energiezuiniger je huis is, hoe lager je verbruik. Vanaf volgend jaar komt daar nog een voordeel bij: hoe hoger het energielabel, hoe meer je mag lenen boven op je maximale hypotheek. Dit kan oplopen tot 50.000 euro.

A++++ (met energieprestatiegarantie*) € 50.000
A++++ (zonder energieprestatiegarantie) € 40.000
A+++ € 30.000
A+ of A++ € 20.000
A of B € 10.000
C of D € 5.000
E, F of G € 0

*Een energieprestatiegarantie geeft je de zekerheid dat de maatregelen de beloofde besparing op energieopbrengst blijven geven.

Energierekening telt mee in berekening

Het voordeel is een gevolg van nieuwe richtlijnen die het ministerie van Financiën heeft opgesteld voor de berekening van je maximale hypotheek. Op dit moment kijken hypotheekverstrekkers naar je inkomen en maandlasten, maar vanaf volgend jaar telt je je energierekening dus ook mee. Wie lagere stookkosten heeft, heeft lagere maandlasten en kan dus meer hypotheek betalen, is de gedachte daarachter. Het kabinet wil op deze manier energiezuinige huizen voor meer mensen bereikbaar te maken.

Energielabel verbeteren? Ook dan extra lenen

Ook mensen die willen investeren in de verduurzaming van hun huis kunnen als gevolg van de nieuwe richtlijnen meer lenen. Voor huizen met de laagste energielabels (E, F, G) is dat 20.000 euro extra en voor huizen met label C en D 15.000 euro. Koop of bezit je een huis met een hoger energielabel (tot maximaal A+++), dan kun je maximaal 10.000 euro extra lenen. Je moet dit geld dan wel besteden aan isolatie, zonnepanelen of andere vormen van verduurzaming.

Het effect van het energielabel op de woningwaarde van een huis zal hierdoor nog groter worden, voorspellen verschillende deskundigen.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Wat is een vereniging van eigenaars?

Wat is een vereniging van eigenaars?

Lees meer
Je huis verkopen? Het verkoopproces in 7 stappen

Je huis verkopen? Het verkoopproces in 7 stappen

Tijdens de verkoop van een huis zijn er heel wat zaken waar je bij stil moet staan. Welke verkoopstrategieën zijn er en welke past het beste bij jouw huis? Welke makelaar kies je? Welke courtage spreek je af? Hoe onderhandel je over de prijs? Wat zijn de valkuilen? Hier lees je het volledige verkoopproces in 7 stappen en vind je alles wat je moet weten over de verkoop van je huis.

Lees meer
Hoe verbeter ik mijn energielabel?

Hoe verbeter ik mijn energielabel?

Zo verbeter je je energielabel … en bespaar je dus energie

Of je nu een woning koopt met energielabel G of je wilt je huidige woning van label D naar A brengen, met de juiste maatregelen kun je energie besparen. Door je huis zo energiezuinig mogelijk te maken, verbeter je meteen je energielabel.

Lees meer