Het Biedlogboek: Een Transparant Hoofdstuk in Huizenland

Sinds 1 januari 2023 is er een nieuwe ster aan het vastgoedfirmament: het digitale biedlogboek. Verplicht voor leden van NVM, VBO, en VastgoedPro bij de verkoop van een woning. Een initiatief dat de huizenmarkt een dosis transparantie geeft en onrust wegneemt. Kandidaat-kopers krijgen met het biedlogboek een kijkje achter de schermen, waardoor twijfels over een eerlijk verloop van biedprocessen verdwijnen en het vertrouwen in de woningmarkt kan groeien. Wat is precies zo'n biedlogboek en hoe werkt het? We duiken erin.

Wat is een biedlogboek?

In essentie is het een online dagboek waarin alle biedingen op een woning worden vastgelegd.

Waarom een biedlogboek?

Minister Hugo de Jonge, samen met NVM, VBO, VastgoedPro, en Vereniging Eigen Huis, ondertekende in februari 2022 het 'vertrouwen in het koopproces'-verbeterplan. Hieruit ontstond het biedlogboek als onderdeel om het verkoopproces transparanter te maken.

Wie kan het biedlogboek inzien?

Iedere kandidaat-koper die een bod heeft uitgebracht op de woning, krijgt na de bedenktijd en ontbindende voorwaarden toegang tot het biedlogboek.

Wanneer is een biedlogboek verplicht?

Het is verplicht bij de verkoop van bestaande woningen en appartementen, waarbij zowel de bieder als de verkoper particulieren moeten zijn. Ook bij woningen in stille verkoop geldt deze verplichting. Niet van toepassing bij nieuwbouw, recreatiewoningen, bedrijfswoningen, garageboxen, bouwkavels, woon-/bedrijfspanden, en (agrarische) bedrijfsobjecten zonder woonbestemming.

Hoe krijg ik toegang tot het biedlogboek?

Via je 'move account', dat je krijgt bij het plannen van een bezichtiging. Daarin plaats je ook je bod als je na de bezichtiging besluit te bieden.

Gerelateerde Nieuwsberichten

Wat is een vereniging van eigenaars?

Wat is een vereniging van eigenaars?

Lees meer
Je huis verkopen? Het verkoopproces in 7 stappen

Je huis verkopen? Het verkoopproces in 7 stappen

Tijdens de verkoop van een huis zijn er heel wat zaken waar je bij stil moet staan. Welke verkoopstrategieën zijn er en welke past het beste bij jouw huis? Welke makelaar kies je? Welke courtage spreek je af? Hoe onderhandel je over de prijs? Wat zijn de valkuilen? Hier lees je het volledige verkoopproces in 7 stappen en vind je alles wat je moet weten over de verkoop van je huis.

Lees meer
Hoe verbeter ik mijn energielabel?

Hoe verbeter ik mijn energielabel?

Zo verbeter je je energielabel … en bespaar je dus energie

Of je nu een woning koopt met energielabel G of je wilt je huidige woning van label D naar A brengen, met de juiste maatregelen kun je energie besparen. Door je huis zo energiezuinig mogelijk te maken, verbeter je meteen je energielabel.

Lees meer