Het kopen van een huis is een belangrijke gebeurtenis. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten?

De buurt
Een huis staat altijd in een buurt. Maak je een beetje bekend met de buurt door er doorheen te lopen of rijden. Zo kom je erachter of  het een rustige of drukke wijk is en of de buurt kindvriendelijk is. Is er een school in de buurt? Je krijgt ook een idee hoe de huizen van de buren eruit zien. Je kan de huizen met jouw mogelijke huis vergelijken. Zijn ze goed onderhouden? Heeft de buurt voldoende parkeerplaatsen? Is er een parkeervergunning nodig? Heeft de tuin voldoende zon? Zijn er winkels, huisartsen en een apotheek? De eerste indruk is belangrijk. Als je er geen goed gevoel bij hebt of nu al stoort aan kleine details, dan moet je hier goed naar luisteren.

Tijdens de bezichtiging
Je hebt nu de buurt verkend en bent toe aan de bezichtiging van het huis. Het is belangrijk om te weten wat voor een huis je koopt. Laat daarom geen ruimte aan je voorbij gaan. Bezoek alle kamers van de zolder tot de kruipruimte. Wees attent op vochtplekken, scheuren, en andere onvolkomenheden die opvallen. Het is altijd goed om naar de oorzaak hiervan te vragen.

Tijdens het bezoeken krijg je een idee of je hebt al een idee hoe je het huis wilt gaan gebruiken. Voldoet de indeling van de woning aan die wensen? Zo niet, is dat dan aan te passen zonder een ingrijpende verbouwing?

De staat en structuur van het huis is ook belangrijk. De kosten van een nieuw dak, nieuw metsel- of voegwerk zijn vaak niet kosten waar je op zit te wachten. Ook hier is je intuïtie weer van belang. Hoor je veel buitengeluiden? Is de privacy niet in orde? Zijn de deuren en ramen niet mooi afgewerkt?

Na de bezichtiging
Als je de muren, vloeren, plafonds, slaapkamers, badkamers, ramen, deuren en keuken goed onderzocht hebt, ben je nog niet klaar. Hoe zit het bijvoorbeeld met de hoogte van de lokale belastingen op het huis? Rust er een recht van overpad? Dit zijn allemaal zaken waar een makelaar je natuurlijk graag bij helpt om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de koop van je nieuwe huis.