Vorige | Volgende

Herengracht 154 AMSTERDAM, Centrum

Bewaar object
Deze woning is onlangs verkocht

Omschrijving

Een markant en modern grachtenhuis met lift

For English translation see brochure.

In de knik van Herengracht vlak bij de Leliegracht staat dit opmerkelijke grachtenpand. Het is het enige nieuwbouw pand gebouwd na 1900 in de voor de rest gave gevelwand tussen Leliegracht en Raadhuisstraat. Het markante pand met erkers en balkon van circa 230m2, nabij de hoek van 2 grachten, maken het tot een bijzonder fijn woonobject.

De oorsprong van het pand dateert uit omstreeks 1617, de periode van de uitleg van de Amsterdamse grachtengordel. Het pand vormde oorspronkelijk een trapgevel-drieling samen met Herengracht 150-152. Het pand is daarna diverse malen verbouwd en heeft in 1725-1735 de gevelsteen 'het Starretje' gekregen. In 1909 is het geheel vernieuwd tot het huidige grachtenhuis met erkers naar een ontwerp van Charles Estourgie. In 1973 hebben de vorige eigenaars de oorspronkelijke woningindeling met winkel en woningen opgeheven, waardoor er een woonhuis is ontstaan. De huidige eigenaars hebben het pand in 1989 gekocht en in 2001 verbouwd waarbij de huidige staat en indeling is gerealiseerd.

Het pand is één woonhuis maar beschikt daarbij over 2 entrees. Hierdoor kan een meervoudig, gemengd gebruik een eenvoudig te realiseren optie zijn. In totaal zijn er 5 verdiepingen welke nagenoeg allemaal even groot zijn. Daarbij beschikt het pand over een zeer privé dakterras met een riant uitzicht naar 3 zijden (waaronder uiteraard de Westertoren) en is er een beschut dakterras aan de keukenverdieping. Door de glazen achterpui en de verdieping-hoge ramen aan de voorzijde is het pand op alle verdiepingen zonder meer 'licht' te noemen.

Het pand kent geen interne bouwmuren en beperkt historische details. De markante 'art deco' achtige voorgevel met opvallend blauw-wit schilderwerk geven het pand een onderscheidende uitstraling ten opzichte van de 'normale monumentenpanden'. Het huis is strak en modern ingericht en omdat het geen Rijksmonument is, biedt het is mogelijkheden om het op enig moment (verder) aan te passen aan uw persoonlijke woonwensen en ideeën. Het pand verkeert overigens momenteel in een uitstekende staat van onderhoud en afwerking. Naast de goed geoutilleerde keuken, open badkamer, lucht verwarming en 2 echte open haarden (dus hout), kan niet onvermeld blijven dat het huis over een lift beschikt. Hoewel de totale vloeroppervlakte van ruim 230 m² over meerdere verdiepingen verdeeld is, maakt deze lift het gebruik en de functies van alle verdiepingen en ruimten opvallend eenvoudig en comfortabel. Het huis beschikt hiermee over een asset wat heden ten dage zeer lastig gerealiseerd kan worden. Het maakt het pand ook 'generation proof'. Daarnaast heeft het huis op elke verdieping een eigen woonfunctie gekregen.
Door deze twee eigenschappen te combineren hoeft er nimmer op woonplezier te worden ingeleverd.

Het souterrain heeft een eigen entree vanaf de gracht waarna u binnen komt in een kitchenette. Deze bevat een koelkast en elektrische 2 pits kookplaat en is bovendien 2,54m hoog in het woongedeelte. Door de glazen scheidingswand annex schuifpui is de kitchenette en achter gelegen woon-/slaapkamer een lichte leefruimte, met aangrenzende badkamer. Het souterrain is intern af te sluiten waardoor er eenvoudig een 'bed & breakfast' uitgeoefend kan worden. Ook gebruik voor kantoorruimte/werkruimte (eventueel verhuur hiervan) is mogelijk of een gastenverblijf of verdieping voor oudere kinderen.

De bel etage is verhoogd ten opzichte van de straat zodat u een prettig uitzicht heeft vanuit de kamer aan de grachtzijde. Er is centraal een ruime hal waar ook de lift geplaatst is en garderobe ruimte. Er is een riante berging met vliering (middels vlizotrap)en watertappunten. In de berging kunnen eventueel eenvoudig fietsen geplaatst worden. Vanwege het feit dat er geen interne draagmuren zijn kan deze verdieping geheel open gebroken worden tot een leefruimte.

Aan de achterzijde is een toilet en het trappenhuis.

De 1e verdieping is de slaapverdieping. Door de centrale plaats van de lift is er een natuurlijke scheiding ontstaan tussen het slaapgedeelte met het aangrenzende terras aan de stille achterkant en de bad- en kleedruimte aan de voorzijde met de karakteristieke erker. De badkamer is strak en praktisch ingedeeld het heeft mozaïek wandtegels, betegelde vloer, comfortabel overgaand naar het zachte van het tapijt van de slaapkamer. Deze eigenaars hebben gekozen voor een inloopdouche en dubbele wastafel, een ligbad is er eenvoudig te plaatsen en is voorbereid. Door de dubbele beglazing in de erker, is het een erg stille verdieping.

Er is een ruim 8 meter lange decoratieve kastenwand voor kleding, linnen en beddengoed. Rustige smooth glijdende glazen en aluminium deuren welke wijze van afwerking terug komt in de grote aluminium en (geïsoleerd) glazen achterpui. Deze pui strekt zich over 3 verdieping uit aan de achterzijde. Aan de achterzijde is een separaat toilet en de trapverbinding naar de onder en bovenliggende verdieping.

De 2e verdieping is de zitverdieping van het pand. Wederom door de natuurlijke scheiding vanwege de aanwezigheid van de lift in een salongedeelte aan de voorzijde met de kenmerkende erker en een lees-/werkruimte aan de achterzijde. Het is een geheel open ruimte met strakke wanden en een goede hoogte. Het is een sfeervolle, rustgevende kamer waarbij de openhaard aan de achterzijde het in de winter nog intiemer maakt. De reeds genoemde glazen achterpui en verdieping hoge ramen maken deze verdieping zomer én winter een lichte woonkamer.

Ook hier is er een discreet separaat toilet en, naast de vaste trap aan de achterzijde om de benedenverdiepingen te bereiken, is er een spiltrap naar de 3e verdieping tegenover de lift.

De 3e verdieping is een echte woonkeuken. De gehele verdieping van circa 36 m² netto woonruimte bestaat uit een keuken aan de voorzijde en een eetgedeelte aan de achterzijde. De voorzijde kent een keuken bestaande uit 2 werkbladen, zonder bovenkasten, gedeeltelijk in R.V.S. en Wengé werkbladen met lichte onderbouw en ook hier een grote kastenwand. Op de kop zijn er openslaande deuren naar een balkon van waaruit men een bijzonder, spectaculair uitzicht heeft over de Herengracht.

Behalve dat deze ruimte al zeer licht is door de grote glazen schuifpui in de achtergevel, kan hier door het open schuiven van het (elektrische) glazen dak, een binnen terras gecreëerd worden. De achterkant is zeer privé gelegen waardoor het vroegste voorjaarszonnetje al voldoende is om hier heerlijk te kunnen genieten. In de winter blijft het een zeer lichte ruimte door de zuid westelijke ligging van het dak en de achterpui en is het met een brandende 'gesloten' houthaard een zeer rustgevende plaats om heerlijk te onthaasten en te ontsnappen aan het soms hectische Amsterdam.

Prettige bijkomstigheid is dat naast het openen van het dak en deur en pui, de warmte ook geweerd kan worden door het sluiten van het zonnescherm boven het glazen dak. Direct aan het zitgedeelte aan de achterzijde bevindt zich een terras van circa 18m². Zeer beschut gelegen en recent geheel vernieuwd.

Het dakterras is door middel van een vaste trap en een groot dakluik bereikbaar. Het terras biedt een mooi uitzicht over historisch Amsterdam. Omdat de lagere huisnummers en Leliegracht nagenoeg dezelfde hoogte hebben of lager is het uitzicht zeer tot de verbeelding sprekend.
Dit dakterras is een geweldige plek, uniek in Amsterdam.

Van het pand kan met zekerheid worden gesteld dat de fundering van beide zijgevels van het pand zijn verbeterd. In 2017 is de rechterzijde gedaan en in 1965 de linkerzijde. De betonnen bak in het souterrain is tijdens de verbouwing in 1909 aangebracht. De makelaar kan u uitgebreider hierover inlichten.

Ligging en omgeving
De Herengracht is de meest chique gracht van Amsterdam en wereldberoemd. Een enorme historie en bijbehorende grachtenpanden. Oude en nieuwe panden, brede en smalle gevels, wonen en werken, koop en huur wisselen elkaar allemaal af.

Het prettige aan dit gedeelte van de gracht is dat het een rustig gedeelte is. Er is nagenoeg geen horeca in de directe omgeving en het ligt niet in de looproute van toeristenstromen en bezienswaardigheden. Het is een karakteristiek, mooi stuk van de gracht. Het uitzicht op Den Grooten Heer, een van de meest prestigieuze projecten van de Amsterdamse binnenstad mag genoemd worden.

De nabijheid van de fraaie Leliegracht, de Singel met de 'Multatulibrug', de andere hoofdgrachten, Jordaan en uiteraard de Westertoren, maken wonen aan de Herengracht uniek: een rustige plek in het hart van de stad. Bovendien is het, zowel cultureel als sociaal, centraal gelegen.

Bestemming/Bestemmingsplan
Op grond van het bestemmingsplan 'Westelijke grachtengordel' is de bestemming 'gemengd I' waarbij wonen geen enkel probleem is. Ook kantoor, galerie en detailhandel behoort tot de mogelijkheden. Verder heeft het pand een 'Archeolologische waarde'. Dit heeft een conserverend karakter.

Het pand staat als één uniek object bekend met een woonfunctie.

Ligging terras
Het dakterras op het hoofddak ligt van oost naar west, met een vrij uitzicht en beschutte ligging. Het terras op de 3e verdieping aan de achterzijde is gelegen op het westen.

Roerende zaken
De keuken en badkamer blijven achter in de staat zoals deze thans verkeren en verder in overleg.

Belangrijkste kenmerken
- Heel pand
- Met 2 entrees
- Ruime bestemming
- Geen monument
- Fundering zijgevels verbeterd/vernieuwd
- Voorzien van een lift
- Riant dakterras, balkon en 2 achterterrassen
- Uitstekende staat van onderhoud
- Eigen grond
- Woonoppervlakte 183m2, souterrain 47m2.

Voor meer documentatie zie www.herengracht154.nl of vraag de makelaar.
Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Grachtenpand
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1906-1930
Daktype
plat dak
Dakmateriaal
bitumineuze dakbedekking

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
230 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
46 m²
Bruto inhoud
915 m³
Perceeloppervlakte
64 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
5
Aantal slaapkamers
2
Aantal badkamers
2
Voorzieningen badkamer
toilet, douche, wastafel
Voorzieningen badkamer
douche, dubbele wastafel
Voorzieningen
tv kabel, lift, rookkanaal, schuifpui, frans balkon

Energie

Isolatie
dakisolatie, muurisolatie, dubbel glas
Soort verwarming
hete lucht verwarming
Warm water
geiser eigendom, elektrische boiler eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Amsterdam
Sectie
E
Perceel
3720
Oppervlakte
64 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Ligging
Aan vaarwater, aan water, in centrum, in woonwijk, vrij uitzicht

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
betaald parkeren
Bekijk alle kenmerken
Uw makelaar voor dit object is:

Naam: Leen Cornelisse
Tel: 06-27023444
Email: leen@ameo.nl

Alle foto's

Kaart Herengracht 154 AMSTERDAM, Centrum

naar Herengracht 154 AMSTERDAM, Centrum
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand

Deel dit object

Vragen? Bel ons dan gerust op 020-6001600 of stuur een . Contact opnemen