Vorige | Volgende

Herengracht 154 * AMSTERDAM, Centrum

Bewaar object
Deze woning is verkocht

Omschrijving

Een markant en modern grachtenhuis met lift

For English translation see below

In de knik van Herengracht vlak bij de Leliegracht staat dit opmerkelijke grachtenpand. Het is het enige nieuwbouw pand gebouwd na 1900 in de voor de rest gave gevelwand tussen Leliegracht en Raadhuisstraat. Het markante pand met erkers en balkon van circa 230 m², nabij de hoek van 2 grachten, maken het tot een bijzonder fijn woonobject.

De oorsprong van het pand dateert uit omstreeks 1617, de periode van de uitleg van de Amsterdamse grachtengordel. Het pand vormde oorspronkelijk een trapgevel-drieling samen met Herengracht 150-152. Het pand is daarna diverse malen verbouwd en heeft in 1725-1735 de gevelsteen ‘het Starretje’ gekregen. In 1909 is het geheel vernieuwd tot het huidige grachtenhuis met erkers naar een ontwerp van Charles Estourgie. In 1973 hebben de vorige eigenaars de oorspronkelijke woningindeling met winkel en woningen opgeheven, waardoor er een woonhuis is ontstaan. De huidige eigenaars hebben het pand in 1989 gekocht en in 2001 verbouwd waarbij de huidige staat en indeling is gerealiseerd.

Het pand is één woonhuis maar beschikt daarbij over 2 entrees. Hierdoor kan een meervoudig, gemengd gebruik een eenvoudig te realiseren optie zijn. In totaal zijn er 5 verdiepingen welke nagenoeg allemaal even groot zijn. Daarbij beschikt het pand over een zeer privé dakterras met een riant uitzicht naar 3 zijden (waaronder uiteraard de Westertoren) en is er een beschut dakterras aan de keukenverdieping. Door de glazen achterpui en de verdieping-hoge ramen aan de voorzijde is het pand op alle verdiepingen zonder meer ‘licht’ te noemen.

Het pand kent geen interne bouwmuren en beperkt historische details. De markante ‘art deco’ achtige voorgevel met opvallend blauw-wit schilderwerk geven het pand een onderscheidende uitstraling ten opzichte van de ‘normale monumentenpanden’. Het huis is strak en modern ingericht en omdat het geen Rijksmonument is, biedt het is mogelijkheden om het op enig moment (verder) aan te passen aan uw persoonlijke woonwensen en ideeën. Het pand verkeert overigens momenteel in een uitstekende staat van onderhoud en afwerking. Naast de goed geoutilleerde keuken, open badkamer, lucht verwarming en 2 echte open haarden (dus hout), kan niet onvermeld blijven dat het huis over een lift beschikt. Hoewel de totale vloeroppervlakte van ruim 230 m² over meerdere verdiepingen verdeeld is, maakt deze lift het gebruik en de functies van alle verdiepingen en ruimten opvallend eenvoudig en comfortabel. Het huis beschikt hiermee over een asset wat heden ten dage zeer lastig gerealiseerd kan worden. Het maakt het pand ook ‘generation proof’. Daarnaast heeft het huis op elke verdieping een eigen woonfunctie gekregen.
Door deze twee eigenschappen te combineren hoeft er nimmer op woonplezier te worden ingeleverd.

Het souterrain heeft een eigen entree vanaf de gracht waarna u binnen komt in een kitchenette. Deze bevat een koelkast en elektrische 2 pits kookplaat en is bovendien 2,54 m hoog in het woongedeelte. Door de glazen scheidingswand annex schuifpui is de kitchenette en achter gelegen woon-/slaapkamer een lichte leefruimte, met aangrenzende badkamer. Het souterrain is intern af te sluiten waardoor er eenvoudig een ‘bed & breakfast’ uitgeoefend kan worden. Ook gebruik voor kantoorruimte/werkruimte (eventueel verhuur hiervan) is mogelijk of een gastenverblijf of verdieping voor oudere kinderen.

De bel etage is verhoogd ten opzichte van de straat zodat u een prettig uitzicht heeft vanuit de kamer aan de grachtzijde. Er is centraal een ruime hal waar ook de lift geplaatst is en garderobe ruimte. Er is een riante berging met vliering (middels vlizotrap)en watertappunten. In de berging kunnen eventueel eenvoudig fietsen geplaatst worden. Vanwege het feit dat er geen interne draagmuren zijn kan deze verdieping geheel open gebroken worden tot een leefruimte.

Aan de achterzijde is een toilet en het trappenhuis.

De 1e verdieping is de slaapverdieping. Door de centrale plaats van de lift is er een natuurlijke scheiding ontstaan tussen het slaapgedeelte met het aangrenzende terras aan de stille achterkant en de bad- en kleedruimte aan de voorzijde met de karakteristieke erker. De badkamer is strak en praktisch ingedeeld het heeft mozaïek wandtegels, betegelde vloer, comfortabel overgaand naar het zachte van het tapijt van de slaapkamer. Deze eigenaars hebben gekozen voor een inloopdouche en dubbele wastafel, een ligbad is er eenvoudig te plaatsen en is voorbereid. Door de dubbele beglazing in de erker, is het een erg stille verdieping.

Er is een ruim 8 meter lange decoratieve kastenwand voor kleding, linnen en beddengoed. Rustige smooth glijdende glazen en aluminium deuren welke wijze van afwerking terug komt in de grote aluminium en (geïsoleerd) glazen achterpui. Deze pui strekt zich over 3 verdieping uit aan de achterzijde.

Aan de achterzijde is een separaat toilet en de trapverbinding naar de onder en bovenliggende verdieping.

De 2e verdieping is de zitverdieping van het pand. Wederom door de natuurlijke scheiding vanwege de aanwezigheid van de lift in een salongedeelte aan de voorzijde met de kenmerkende erker en een lees-/werkruimte aan de achterzijde. Het is een geheel open ruimte met strakke wanden en een goede hoogte. Het is een sfeervolle, rustgevende kamer waarbij de openhaard aan de achterzijde het in de winter nog intiemer maakt. De reeds genoemde glazen achterpui en verdieping hoge ramen maken deze verdieping zomer én winter een lichte woonkamer.

Ook hier is er een discreet separaat toilet en, naast de vaste trap aan de achterzijde om de benedenverdiepingen te bereiken, is er een spiltrap naar de 3e verdieping tegenover de lift.

De 3e verdieping is een echte woonkeuken. De gehele verdieping van circa 36 m² netto woonruimte bestaat uit een keuken aan de voorzijde en een eetgedeelte aan de achterzijde. De voorzijde kent een keuken bestaande uit 2 werkbladen, zonder bovenkasten, gedeeltelijk in R.V.S. en Wengé werkbladen met lichte onderbouw en ook hier een grote kastenwand. Op de kop zijn er openslaande deuren naar een balkon van waaruit men een bijzonder, spectaculair uitzicht heeft over de Herengracht.

Behalve dat deze ruimte al zeer licht is door de grote glazen schuifpui in de achtergevel, kan hier door het open schuiven van het (elektrische) glazen dak, een binnen terras gecreëerd worden. De achterkant is zeer privé gelegen waardoor het vroegste voorjaarszonnetje al voldoende is om hier heerlijk te kunnen genieten. In de winter blijft het een zeer lichte ruimte door de zuid westelijke ligging van het dak en de achterpui en is het met een brandende ‘gesloten’ houthaard een zeer rustgevende plaats om heerlijk te onthaasten en te ontsnappen aan het soms hectische Amsterdam.

Prettige bijkomstigheid is dat naast het openen van het dak en deur en pui, de warmte ook geweerd kan worden door het sluiten van het zonnescherm boven het glazen dak. Direct aan het zitgedeelte aan de achterzijde bevindt zich een terras van circa 18 m². Zeer beschut gelegen en recent geheel vernieuwd.

Het dakterras is door middel van een vaste trap en een groot dakluik bereikbaar. Het terras biedt een mooi uitzicht over historisch Amsterdam. Omdat de lagere huisnummers en Leliegracht nagenoeg dezelfde hoogte hebben of lager is het uitzicht zeer tot de verbeelding sprekend.
Dit dakterras is een geweldige plek, uniek in Amsterdam.

Van het pand kan met zekerheid worden gesteld dat de fundering van beide zijgevels van het pand zijn verbeterd. In 2017 is de rechterzijde gedaan en in 1965 de linkerzijde. De betonnen bak in het souterrain is tijdens de verbouwing in 1909 aangebracht. De makelaar kan u uitgebreider hierover inlichten.

Ligging en omgeving
De Herengracht is de meest chique gracht van Amsterdam en wereldberoemd. Een enorme historie en bijbehorende grachtenpanden. Oude en nieuwe panden, brede en smalle gevels, wonen en werken, koop en huur wisselen elkaar allemaal af.

Het prettige aan dit gedeelte van de gracht is dat het een rustig gedeelte is. Er is nagenoeg geen horeca in de directe omgeving en het ligt niet in de looproute van toeristenstromen en bezienswaardigheden. Het is een karakteristiek, mooi stuk van de gracht. Het uitzicht op Den Grooten Heer, een van de meest prestigieuze projecten van de Amsterdamse binnenstad mag genoemd worden.

De nabijheid van de fraaie Leliegracht, de Singel met de ‘Multatulibrug’, de andere hoofdgrachten, Jordaan en uiteraard de Westertoren, maken wonen aan de Herengracht uniek: een rustige plek in het hart van de stad. Bovendien is het, zowel cultureel als sociaal, centraal gelegen.

Oppervlakte en Inhoud
Woonoppervlakte ca. 230 m² (waarvan 183m² woonruimte en 47 m² souterrain).
Buitenruimte ca 46 m².
Inhoud woning ca. 915 m³.
Het een en ander volgens meetcertificaat en NEN2580 meetinstructie.

Bestemming/Bestemmingsplan
Op grond van het bestemmingsplan ‘Westelijke grachtengordel’ is de bestemming ‘gemengd I’ waarbij wonen geen enkel probleem is. Ook kantoor, galerie en detailhandel behoort tot de mogelijkheden. Verder heeft het pand een ‘Archeolologische waarde’. Dit heeft een conserverend karakter.

Het pand staat als één uniek object bekend met een woonfunctie.

Ligging terras
Het dakterras op het hoofddak ligt van oost naar west, met een vrij uitzicht en beschutte ligging. Het terras op de 3e verdieping aan de achterzijde is gelegen op het westen.

Belangrijkste kenmerken
- Heel pand
- Met 2 entrees
- Ruime bestemming
- Geen monument
- Fundering zijgevels verbeterd/vernieuwd
- Voorzien van een lift
- Riant dakterras, balkon en 2 achterterrassen
- Uitstekende staat van onderhoud
- Eigen grond
- Woonoppervlake 183 m², souterrain 47 m²


Achtergrond en historie

In het voorjaar van 1989 hebben de huidige eigenaren, Marianne Schipper en Peter Kroone, He-rengracht 154 tijdens een openbare veiling gekocht van de kunstenaars Marte Röling en Henk Jurri-aans. Zij kozen ervoor om buiten Amsterdam een grotere studio betrekken en daar ook met de hele leefgroep te gaan wonen, waardoor hun bijzondere pand aan de gracht vrij kwam. Marianne en Peter kochten een ‘bouwval’ maar zij vielen voor de lokatie en het markante karakter van het pand. Het is vrijwel het enige pand aan dit stukje Herengracht met erkers en een balkon waardoor men zicht heeft over een groot deel van de gracht. Van binnen was het pand voor een groot deel ‘gestript’, waarbij ook delen van vloeren waren weg-gehaald en waar de achterpui ontbrak, maar het pand had wel een prachtig dakterras met een weids zicht over de stad en met zicht op de Westertoren. Henk Jurriaans wilde een ‘transparant’ huis creëren met veel licht en zo min mogelijk afscheidingen. Met dit idee voor ogen hebben Marianne en Peter, samen met de architect Rob Hermans en de inte-rieur designer Git Schute, het pand verbouwd. Er werd een grote glazenpui aan de achterkant ge-plaatst waarachter, over 3 etages, een brede vide werd gecreëerd. Aan de voorkant werden de kamers door middel van glazen deuren afsluitbaar. Dit alles maakte dat alle ruimtes veel daglicht hadden. Alle ruimtes werden verbonden door middel van een lange spiltrap vanaf de begane grond naar het dakterras.

De huidige indeling van het pand hebben Marianne en Peter, samen met architect Tijmen Ploeg, in 2001 gerealiseerd, waarbij de lift de centrale spiltrap heeft vervangen. Door de tussenvloeren terug te plaatsen, verdween de vide, maar werd wel meer woonruimte gecreëerd. Elke etage heeft nu een eigen woonfunctie gekregen, waarbij de transparantie en licht-inval van voor naar achteren werd behouden. De hele opzet van het pand was zo gedaan, dat men er ‘oud’ zou kunnen worden, zonder woonplezier in te hoeven leveren.

Korte geschiedenis
Het pand wordt beschreven in het boek ‘geschiedbouwkundige beschrijvingen behorende bij het Grachtenboek van Caspar Phillips Jacobszoon geschreven door E. van Houten, waar ook een tekening in voorkomt. Onduidelijk is in welke jaar het huis precies is gebouwd. Algemeen wordt aangenomen dat dit omstreeks 1617 is geweest als onderdeel van de stadsuitleg van na 1613. Uit het stadsarchief blijkt wel dat Mr. Cornelis Sasbout 3 panden verkocht aan de zakenman Jan Rogiers op 17 maart 1618. Aannemelijk is dat Sasbout de opdrachtgever voor de bouw is geweest. Herengracht 154 vormde oorspronkelijk een trapgevel-drieling samen met Herengracht 150-152.
Omstreeks 1725-35 is het pand verbouwd en kreeg het een halsgevel met ornament en voluten in de gekuifde afdekking en een deuromlijsting, ook wel Lodewijk XV bouwstijl gevel genoemd. Toen werden ook de gevelsteen geplaatst.

In 1740 werd een derde part van het huis ‘vanouds genaamd Het Starretje” voor f 2.333 gekocht door Pieter Kerkhoven, makelaar en suppoost van de Weeskamer. Die het met de andere twee derde parten in 1741 verkocht voor f 5.666 aan de wijnkoper Willem ’t Hoen. Het werd toen aangeduid als het huis waar ‘De Star’ boven de deur staat. Door de verbouwing begin 1900 ontbreekt deze gevelsteen bij 154, maar 150 en 152 hebben nog steeds de originele gevelstenen (Son en Maan).

In 1908 kocht de veehouder H.A. Baes te Diemen het pand voor f 6500 en liet het in 1909 vervangen door een vier verdiepingen hoog pand onder plat dak met een in die dagen bij smalle huizen veel voorkomende gevel met een twee verdiepingen hoge erker over de volle breedte, met daarbo-ven een balkon.

Het huidige pand is de enige nieuwbouw (na 1900) in de gave gevelwand tussen Leliegracht en Raadhuisstraat en is ontworpen door de jonge architect Charles Estourgie. Hij werd in 1884 te Amsterdam geboren en kreeg zijn opleiding op het architectenbureau van Ed. Cuijpers, waar hij opklom tot Chef de Bureau. Het Bureau van Ed. Cuijpers was een ware broedplaats voor jong talent. Tege-lijkertijd met Charles Estourgie waren hier ook de later beroemd geworden architecten van de Am-sterdamse School M. de Klerk en P. Kramer werkzaam.

Ed. Cuijpers bouwde niet in de stijl van zijn oom, de beroemde P.J.H Cuijpers, maar in een stijl ver-want aan neorenaissance en Jugendstil. Herengracht 154 heeft eigenschappen van wat wel omschreven wordt als Hollandse Jugendstil. Estourgie is vooral bekend geworden door zijn werken in en om Nijmegen waar, verspreid over de stad, nog talloze huizen van zijn hand zijn te vinden. Het zijn, zonder uitzondering, allemaal markante gebouwen, die vrijwel allemaal een fantasievol ontwerp combineren met een bijzondere detaillering en een gedegen uitwerking.

In 1913 werd het pand verkocht aan de makelaar Johannes Alderse Baes die het huis zelf bewoon-de. Zijn weduwe verkocht het in 1916 voor f 13.000 aan de loodgieter Willem Helms die het op dezelfde dag nog doorverkocht voor f 16.500 aan de NV Westerbouwexploitatie. In 1933 waren in het pand de NV Amsterdamsche Verzendhuis van Garens en P.A. Groenewegen gevestigd. In 1943 werd het pand, in liquidatie, verkocht voor f 15.500 aan de manufacturier Johannes Pieter Kraan uit Kamerik. Deze verkocht het in 1963 aan Hendrina Roos, in de wandeling genoemd ‘Hen-nie de Swaan’, een ‘Dolle Mina van het eerste uur’. Zij was weduwe van de koopman Meier de Swaan, geldschieter en zakelijk leider van ‘De Vrije Katheder’. Sinds de aankoop van het pand woonde op de bovenste verdieping haar zoon Abraham de Swaan.

In 1973 verkocht Hendrina Roos voor f 85.000 het hele pand aan de beeldend kunstenaar Marte Marijke Röling om daar zelf te gaan wonen en werken. Marte Röling heeft op de hijsbalk ‘de draak’ aangebracht en Marianne en Peter hebben hun pand daarom altijd aangeduid als ‘het starretje waar de draak uit hangt’.

A striking and modern canalside house with elevator

This remarkable canalside building is situated in a bend of the Herengracht canal near Leliegracht. It is the only building built after 1900 in what is otherwise an intact frontage between Leliegracht and Raadhuisstraat. The bay windows and balcony of this building, which is located near the intersection of 2 canals and has a living area of about 230 m², make it a particularly fine property.

The building originates from approximately 1617, the period when the Amsterdam canal system was laid out. The building was originally one of a series of three stepped gables together with Herengracht 150-152. The building was then renovat-ed several times and was given the gable stone plaque ‘The Little Star’ in 1725-1735. In 1909 it was completely converted into the canalside house that it is today with bay windows designed by Charles Estourgie. In 1973 the previous owners of the building abandoned the original layout of the building with a shop and apart-ments, which resulted in a purely residential house. The current owners bought the building in 1989 and renovated it in 2001, which is when the building’s present state and layout was introduced.

The building is a residential house but has 2 entrances. It would therefore be an easy option to use the building for multiple, mixed purposes. There are 5 storeys in total, all of which are basically the same size. The building also has an extremely private roof terrace with a splendid view in 3 directions (including a view of the tower of the Westerkerk), and there is a roofed terrace on the kitchen level. The glass fa-çade in the rear and the storey-high windows in the front mean that the building is essentially ‘light’ on each and every level.

The building has no internal load-bearing walls and limited historical details. The striking Art Deco-like front façade, with its eye-catching blue-white paintwork, makes this building stand out from the ‘normal listed buildings’. The house is sleek and has a modern interior, and as it is not a National Heritage Site, there are opportuni-ties to make (further) alterations at any given time to suit your personal living re-quirements and ideas. The building is currently in an excellent state of repair with outstanding finishing. In addition to the well-equipped kitchen, open bathroom, air heating and 2 real fireplaces (i.e. wood), this house has another remarkable feature, namely an elevator. Though the overall floor space of more than 230 m² is divided among several storeys, this elevator makes the use and functions of all storeys and spaces surprisingly easy and comfortable. The house therefore has an asset that is extremely difficult to come by these days. It also makes the building ‘generation-proof’. Moreover, every storey in the house has been given its own purpose.By combining these two features, you will never have to sacrifice pleasure or comfort.

The basement has its own entrance from the canalside, which leads into a kitchen-ette with an electric 2-burner stove, and the living area which is 2.54 m high. As a result of the glass dividing the wall-cum-sliding door, the kitchenette and liv-ing/bedroom behind it are light spaces, with an adjoining bathroom. The basement can be internally closed off and easily used as a B&B. It can also be used as an of-fice/workspace (or rented out as one) or as a guest apartment or storey for older chil-dren.

The entrance level is higher than the street level so that you have a pleasant view from the room on the canalside. There is a central spacious hall where the elevator is also located and a wardrobe space. There is a generous storage room with an attic (accessible by means of an attic ladder) and water taps. The storage room has ample space to store bicycles. Because there are no internal load-bearing walls, this entire storey can be broken open into a living space. There is a toilet and a staircase in the rear.

The 1st storey is a bedroom floor. The central location of the elevator acts as a natu-ral division between the sleeping area and the adjoining terrace on the quiet rear side of the building and the bathroom and dressing area in the front with the charac-teristic bay windows. The bathroom is sleek and arranged in a practical way. It has mosaic wall tiles, a tiled floor, which makes a comfortable transition to the soft carpet in the bedroom. These owners opted for a walk-in shower and double washbasin – a bathtub can easily be installed here and preparations are in place for one. The double glazing in the bay windows makes this an extremely quiet storey.

There is a spacious 8-metre-long decorative wall cabinet for clothes, white linen and bed linen. There are calm, smooth sliding glass and aluminium doors, the finishing of which can also be found in the large aluminium and (insulated) glass rear fa-çade. This façade extends across three storeys at the rear of the building. At the back there is a separate toilet and a connecting staircase to the storey below and the storey above.

The 2nd storey contains the building’s sitting area. Again, thanks to the natural divi-sion brought about by the elevator there is a salon area in the front with the charac-teristic bay window and a reading/workspace at the rear. It is an entirely open area with sleek walls and a comfortable height. It is a cosy, tranquil room, which is made even more intimate during the winter by the fireplace at the back. The above-mentioned glass rear façade and storey-high windows make this floor a light living room in the summer and winter. Here, too, there is a discreet separate toilet and, next to the fixed staircase at the back to reach the lower storeys, there is also a spiral staircase leading to the 3rd storey opposite the elevator.

The 3rd storey is a real eat-in kitchen. The entire storey of about 36 m² net living space consists of a kitchen in the front side and an eating area in the back. The front side has a kitchen equipped with 2 worktops, without upper cabinets, partly in stainless steel and Wengé worktops with light-coloured lower units and a large wall cupboard here as well. At the front there are doors opening onto a balcony with a unique, spectacular view over Herengracht.

Apart from the fact that this space is already very light as a result of the large glass sliding doors in the rear façade, you can create an inner terrace here by sliding open the electric glass roof. The rear is situated in an extremely private place, which enables you to enjoy even the earliest spring sun. In the winter it remains a very light space by virtue of the orientation of the roof and rear façade to the south-west, and it is the perfect place to unwind and escape from the sometimes hectic city of Amsterdam behind a blazing ‘closed’ fireplace.

Another pleasant aspect is that in addition to opening the roof and doors, the heat can also be avoided by closing the sunshade above the glass roof. Directly adjoin-ing the sitting area in the back there is a terrace about 18 m² large. It offers excellent shelter and was recently entirely renovated.

The roof terrace can be accessed by means of a fixed staircase and a large roof hatch. The terrace offers a beautiful view over historic Amsterdam. Because the lower house numbers and Leliegracht are almost all the same height or lower, the view is extremely picturesque. This roof terrace is a fantastic spot, unique in Amsterdam.

It can be said with absolute certainly of this building that improvements were made to the foundations of both side walls. The right side was done in 2017 and the left side in 1965. The concrete container in the basement was added during the 1909 renovation. The real estate agent can tell you more about it.

Location and surroundings
Herengracht is the chicest canal in Amsterdam and famous the all over the world. The canal and its canalside buildings have a rich history. It has everything, from old and new buildings, buildings with wide and narrow facades, buildings to live and work in, and buildings that you can rent or buy.

The pleasant thing about this part of the canal is that it is a quiet area. There are hardly any cafés or restaurants in the immediate surroundings, and it is not on the walking route of the masses of tourists nor too close to the tourist sites. It is a charac-teristic, beautiful part of the canal. It is also worth mentioning that this building has a view of one of the most prestigious projects in the centre of Amsterdam, Den Grooten Heer.

The close proximity of the exquisite Leliegracht, the Singel with its ‘Multatuli Bridge’, the other main canals, the Jordaan district and of course the tower of the Westerkerk make living on Herengracht a unique experience: a tranquil place in the heart of the city. Moreover, it is centrally located, both culturally and socially.
Year of construction
Approximately 1909.

Surface area and volume
Living area approx. 230 m² (of which 183 m² living space and 47 m² other enclosed space (basement)).
Exterior space approx. 46 m².
Volume of building approx. 915 m³.
Various details according to measurement certificate and NEN 2580 measurement report.

Designation/Zoning plan
Based on the zoning plan for the western part of the canal system (‘Westelijke grachtengordel’) the designation is ‘mixed I’, whereby residence is no problem whatsoever. An office, gallery or retail business are also options. Furthermore, the building has ‘Archaeological value’ and therefore has a preserving character.

The building is known as one unique object with a residential function.

Location of terraces
The roof terrace on the main roof is oriented from the east to the west, with an open view and sheltered location. The terrace on the 3rd storey in the back is oriented to the west.

Delivery
Can be delivered in the short term and upon consultation.

Most important features
- Entire building
- 2 entrances
- Broad designation
- Not a National Heritage Site
- Foundation of side walls improved/renovated
- Has an elevator
- Spacious roof terrace, balcony and 2 terraces at the back
- Excellent state of repair
- Own land
- Living area on storeys approximately 183 m², surface area of basement ap-proximately 47m²

For more documentation ask the real estate agent.


Background and history

In the spring of 1989 the current owners, Marianne Schipper and Peter Kroone, bought Herengracht 154 during a public auction from artists Marte Röling and Henk Jurriaans. The latter chose to move into a larger studio outside Amsterdam and live there with their entire group, which is how this unique building became available. Marianne and Peter purchased a ‘ruin’, but they fell for the location and the build-ing’s striking character. It is essentially the only building in this part of Herengracht with bay windows and a balcony with a view over a large part of the canal. The inte-rior of the building had been largely ‘stripped’: parts of the floor had been removed and the rear façade was absent, but the building had a magnificent roof terrace with a panoramic view of the city and the tower of Westerkerk. Henk Jurriaans wanted to create a ‘transparent’ house with a great deal of light and as few divisions as possi-ble. With this idea in mind, Marianne en Peter renovated the building with architect Rob Hermans and interior designer Git Schute. A large glass façade was installed in the rear, behind which a wide open space was created spanning 3 storeys. The front rooms were provided with glass doors so they could now be closed. As a result of these alterations, a great deal of natural light fills all of the rooms. These rooms were connected to each other by means of a long spiral staircase extending from the ground floor to the roof terrace.

The current layout of the building – which replaced the spiral staircase with an ele-vator – was created in 2001 by Marianne en Peter, together with architect Tijmen Ploeg. The open space disappeared when the intermediate floors were reinstalled, but this intervention created more living space. Each storey now has its own func-tion, and the transparency and entry of light from front to rear has been retained. The whole idea behind the building was to create a living environment where one can grow ‘old’, without having to sacrifice the level of comfort.

Brief history
The building is discussed in a book written by E. van Houten in 1962. It contains ‘architectural-historical descriptions’ that accompany illustrations, including one of Herengracht 154, made by Caspar Phillips Jacobszoon in his book about buildings on Herengracht and Keizersgracht. It is not clear in which year this house was built. It is generally thought to have been around 1617, as part of the urban expansion that took place after 1613. The city archives reveal that Meester Cornelis Sasbout sold 3 buildings to businessman Jan Rogiers on 17 March 1618. Sasbout is pre-sumed to have been the person who commissioned the construction of the building. Herengracht 154 was originally one of a series of three stepped gables with Heren-gracht 150-152.

In about 1725-35 the building was renovated and received a neck gable with orna-mentation and volutes in the crested coping and a doorcase, also referred to as the Louis XV building style façade. It was then that the gable stone plaque was added as well.

In 1740 a third of the house ‘traditionally named The Little Star’ was bought for fl. 2,333 by Pieter Kerkhoven, real estate agent and guardian of the Orphan Chamber. He sold it with the other two other thirds of the house in 1741 for fl. 5,666 to wine merchant Willem ’t Hoen. At the time it was referred to as the house that had ‘The Star’ above the door. The gable stone has been absent since renovations were car-ried out in the early 1900s, though 150 and 152 still have their original gable stones (Sun and Moon).

In 1908 a livestock farmer named H.A. Baes from Diemen bought the building for fl. 6,500 and replaced it with a four-storey-high building with a flat roof and façade, which was common in those days for narrow houses, bay windows two storeys high across the entire width and a balcony above them.

The current building is the only new building (post-1900) in the intact frontage be-tween Leliegracht and Raadhuisstraat and was designed by the young architect Charles Estourgie. He was born in 1884 in Amsterdam and was trained at Eduard Cuijpers’ architecture office, where he advanced to Manager of Office. The Office of Eduard Cuijpers was a veritable breeding ground for young talent. Other architects working there at the same time as Charles Estourgie include M. de Klerk and P. Kramer, who later became famous architects of the Amsterdam School.

Eduard Cuijpers did not build in the style of his uncle, the famous P.J.H Cuijpers, but in a style related to the Neo-Renaissance and Jugendstil. Herengracht 154 has features that are sometimes described as Dutch Jugendstil. Estourgie became pri-marily well known for his work in Nijmegen where many of his houses can still be found spread across the city. They are, without exception, all striking buildings, al-most all of which combine an imaginative design with unique detailing and thor-ough execution.

In 1913 the building was sold to real estate agent Johannes Alderse Baes, who moved into the house himself. His widow sold it in 1916 for fl. 13,000 to the plumber Willem Helms, who sold it on that very same day for fl. 16,500 to a company named NV Westerbouwexploitatie. In 1933 the building accommodated an Amsterdam tex-tile company called NV Amsterdamsche Verzendhuis van Garens and P.A. Groe-newegen. In 1943 the building, which had gone into liquidation, was sold for fl. 15,500 to the manufacturer Johannes Pieter Kraan from Kamerik. He sold it in 1963 to Hendrina Roos, who was known as ‘Hennie de Swaan’, one of the original femi-nists from the ‘Mad Mina’ group. She was the widow of tradesman Meier de Swaan, financier and business director of De Vrije Katheder, an underground paper found-ed by a group of communist students in Amsterdam. Since the purchase of the building, her son Abraham de Swaan lived on the top storey.

In 1973 Hendrina Roos sold the entire building for fl. 85,000 to visual artist Marte Marijke Röling, who began living and working there. Marte Röling attached ‘the dragon’ to the hoisting beam, and Marianne and Peter have therefore always re-ferred to their place as ‘the little star that tickles the dragon’s tail.’
Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Grachtenpand
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
1906-1930
Daktype
plat dak
Dakmateriaal
bitumineuze dakbedekking

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
230 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
46 m²
Bruto inhoud
915 m³
Perceeloppervlakte
64 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
5
Aantal slaapkamers
2
Aantal badkamers
2
Voorzieningen badkamer
toilet, douche, wastafel
Voorzieningen badkamer
douche, dubbele wastafel
Voorzieningen
tv kabel, lift, rookkanaal

Energie

Isolatie
dakisolatie, muurisolatie, gedeeltelijk dubbel glas
Soort verwarming
hete lucht verwarming
Warm water
elektrische boiler eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Amsterdam
Sectie
E
Perceel
3720
Oppervlakte
64 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
Ligging
Aan rustige weg, aan vaarwater, aan water, in centrum, in woonwijk

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
betaald parkeren
Bekijk alle kenmerken
Uw makelaar voor dit object is:

Naam: Leen Cornelisse
Tel: 06-27023444
Email: leen@ameo.nl

Alle foto's

Kaart Herengracht 154 * AMSTERDAM, Centrum

naar Herengracht 154 * AMSTERDAM, Centrum
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand

Deel dit object

Vragen? Bel ons dan gerust op 020-6001600 of stuur een . Contact opnemen