Vorige | Volgende

Bierkade 14 - 16* HOORN, Haven

Bewaar object
Deze woning is verkocht

Omschrijving

Een uniek vastgoedcomplex van 3 aaneengesloten monumentale panden gelegen in het oude, sfeervolle, historische centrum van Hoorn is thans te koop. Het geheel bestaat uit 2 woningen met riante tuinen en een zelfstandige kantoorruimte. Het geheel is meer dan 135 jaar familiebezit en gebruikt door de familie Kaat. Het zijn 3 heel bijzondere panden met vele mogelijkheden op misschien wel de meest voorname plek van Hoorn.

Tenzij de panden onderhands verkocht worden (individueel of in combinatie) zullen deze geveild worden op 28 mei 2018 ten overstaan van notaris Alsema van Duijn (mevr. Mr. Nicolet Lagerweij van Duijn) bij het veilinghuis 'De Eerste Amsterdamsche', Prins Bernardplein gebouw 'Dauphine' (bij het Amstelstation) te Amsterdam.

Omschrijving Bierkade 14 (woonhuis)
Na het leggen van de eerste steen in 1880 startte Dirk Kaat in 1890 in de panden Bierkade 14-15 een timmermansbedrijf dat later uitgebreid werd tot aannemersbedrijf. De Bierkade 14 diende daarbij als het woonhuis. De voorgevel van het pand integreert prachtig met het buurpand Bierkade 15. Dit was de voormalige werkplaats en houtopslag van het toenmalige timmerbedrijf van Dirk. Hij woonde in een karakteristiek, historisch woonhuis in het hartje van het Hoornse havengebied.

Het is nog immer een uiterst sfeervol pand met een aanbouw uit 1948 beschikt over een diepe achtertuin doorlopend naar het Venidse en derhalve met een privé achterom. Een huis met historie en -afgezien van de aanbouw aan de achterzijde- met verder de originele indeling. Het huis heeft een grote begane grond verdieping en een kleinere 1e verdieping en het heeft een plat dak. Aan de achterzijde het Venidse, aan de voorzijde de Bierkade en aan de overzijde van de gracht de Appelhaven. Het is het oude, historische centrum van Hoorn waar alleen bestemmingsverkeer op de Bierkade mag komen. Vroeger meerden hier de handelsschepen van de V.O.C. aan de kade aan.

Het woonhuis is gebouwd omstreeks 1880 vertelt ons de gevelsteen aan de Bierkade. Het heeft een rijk gesierde voorgevel en bijzondere horizontale lijst. Aan dergelijke gevels kon men vroeger zien dat er een welgestelde familie woonde.

De indeling van het huis is klassiek met naast de entree en gang naar achteren een kamer en suite met alkoof, schouwen in de voor- en achterkamer, klassieke schuiframen en een houten vloer. Ook de hoogte van de verdieping is klassiek met circa 300 cm. In de aanbouw van omstreeks 1948 is een ruime keuken gebouwd met aangrenzend in de vroegere waskeuken een badruimte met douche, en een apart toilet.

Vanuit de gang naar de achterkamer zijn er twee deuren waardoor voorheen Bierkade 15 betreden kon worden. Een koppeling van een bedrijf aan huis is hiermee eenvoudig weer te realiseren.

De boven verdieping heeft een centrale trap met een overloop voor en achter een grote slaapkamer en een berging en badruimte. Ook hier klassieke hoogte en voor en achter een fenomenaal uitzicht.

Vanuit de aanbouw is de achtertuin te bereiken die direct uitkomt op het Venidse. De tuin wordt in het verlengde van de woning verkocht (anders dan op de kadastrale kaart) en deze is op het zuid zuidoosten gericht. Een achterom is er eenvoudig te realiseren waarbij wellicht parkeren op eigen terrein tot de mogelijkheden behoort.

Het huis is voorzien van centrale verwarming. Intern is alles aan het huis zo goed als origineel. De aanbouw met keuken en badkamer is van een latere datum maar ook intern eveneens gedateerd, origineel. Rondom heeft het huis houten ramen en kozijnen met enkel glas, houten vloeren en dak. Het geheel dient voor een modern wooncomfort ingrijpend gemoderniseerd te worden.

Kadastrale gegevens
Het betreft het kadastrale object gemeente Hoorn, sectie A nummer 4943, thans groot 1 are 5 centiare (105 m²). Na verkoop zal de achtertuin evenwijdig uitgemeten worden aan de breedte van het pand tot aan het Venidse (zie de tekening als indicatie).

Er is sprake van eigen grond.
Er zijn geen erfdienstbaarheden bekend (gemaakt).

Oplevering:
Het pand zal verkocht worden zoals het getoond is bij de bezichtigingen.

Omschrijving Bierkade 15 (momenteel kantoorruimte)
Bierkade nummer 15 is het aangrenzende pand links naast Bierkade 14, het hoekpand bij de Engeltjesbrug. Het is een breed pand met aan beide zijden van de Bierkade daglicht en bestaat uit een begane grond en een majestueuze kapverdieping. Het betreft hier de voormalige werkplaats en houtopslag van het aannemersbedrijf Kaat. Dit is o.a. nog te zien aan de dubbele deuren op de begane grond en de luiken en deuren op de eerste verdieping voor het laden en lossen van materialen. Deze grote kozijnen bevinden zich zowel in de lange voorgevel als in de kortere zijgevel van het pand. Thans is het geheel op de begane grond als kantoorruimte en de bijzonder fraaie kapverdieping is als archief in gebruik.

Het is een zwaar, stenen gebouw met houten ramen en kozijnen en een samengestelde houten kap met dakpannen. De voorgevel is geïntegreerd met Bierkade 14. Ook Bierkade 15 zal derhalve omstreeks 1880 gebouwd zijn. De uitstraling is stoer, historisch, groots. Mensen die licht in huis belangrijk vinden zullen getroffen worden door de enorme hoeveelheid ramen in het gebouw. Hoewel er tot het gebouw geen privé grond behoort tot het gebouw, zijn er ook ramen in de achtergevel waardoor het zonlicht van 3 kanten bezit neemt van het pand. Het zijn twee enorme oppervlakten om te vullen maar ook qua inhoud omdat beide verdiepingen over hoge plafonds beschikken.
De begane grond kent alleen kolommen als dragende delen. De huidige indeling, bestaande uit interne, lichte scheidingswanden, zijn door de huurder aangebracht. De ruimte is daardoor nagenoeg vrij in te delen zodat u uw eigen invulling kunt geven aan de verdiepingen. Er zijn voorzieningen voor riolering en keuken. De begane grond heeft een harde (betonnen) vloer. De verdiepingsvloer is van hout.

De eerste verdieping is echt een 'lekker stoffige zolder'. Een inspirerende ruimte waarmee men alle kanten op kan. Vroeger lagen hier de bouwmaterialen van het aannemersbedrijf Kaat. Robuuste houten balken, kolommen en vloerdelen geven deze verdieping een historisch, stoere sfeer en straalt ruimte, licht en karakter uit. Prachtig.

Het casco van het gebouw verkeert in een goede staat. Het onderhoud is periodiek uitgevoerd, wel zijn er enkele gevoelige plekken voor lekkage. Inpandig is het geheel gedateerd, van eenvoudige kwaliteit. Er is centrale verwarming maar een modernisering is noodzakelijk.

Gebruik:
Het pand is thans nagenoeg geheel in gebruik bij twee advocaten. Er is een schriftelijk huurcontract wat ingegaan is op 1 november 1981 en op 1 mei 1992 is er een aanvulling op gekomen. Hierbij is het huurcontract omgezet in een huurcontract voor 5 jaar met 2 verlengingen van 5 jaar en waarna vervolgens er sprake is van een huurcontract voor onbepaalde tijd. Het huurcontract is ter inzage bij de makelaar. De wetgever biedt mogelijkheden waarbij de huur tegen een korte aanzeggingsperiode kan worden opgezegd door een nieuwe eigenaar. Verkopers geven geen garantie hiertoe, de procedure zal desgewenst door koper gevoerd moeten worden.

Huurder heeft aangegeven nog een aantal jaren te willen blijven huren.

In de kapverdieping bevindt zich een ruimte, die als kantoor bij de familie Kaat in gebruik was, momenteel alleen bereikbaar via het balkon van Bierkade 16. De bereikbaarheid van deze ruimte is aan de nieuwe eigenaar van Bierkade 15. De thans aanwezige deur moet permanent gesloten worden.

Huurprijs
De huidige betaalde huurprijs per jaar bedraagt € 9.131,52. De huurprijs is elk jaar op basis van de reguliere indexering verhoogd. Er wordt verhuurd zonder heffing van BTW.

Zekerheid
Huurder heeft geen zekerheid gesteld.

Bijzonderheden huurcontract:
Huurder en verhuurder zijn overeengekomen dat huurder gelast kan worden de door hem aangebrachte veranderingen aan het gehuurde, zijnde de complete inrichting, aan het einde van de huurovereenkomst te verwijderen en het gehuurde weer in de staat te brengen zoals bij ingang van de huurovereenkomst. Een proces-verbaal van de staat van oplevering bij aanvang van de huurovereenkomst is niet bekend. Verhuurder is niet gehouden tot enige vergoeding aan huurder voor diens gedane investeringen. De wederzijdse opzegtermijn bedraagt 6 maanden.

Omschrijving Bierkade 16 (woonhuis)
De volgende generatie familie Kaat, dochters van de laatste aannemer Hans Kaat (en thans verkopers), heeft voornamelijk op Bierkade 16 gewoond. Het pand Bierkade 16 is immers een pur sang woonhuis, gezinshuis, en is wellicht gelegen op het mooiste plekje van Hoorn. Enerzijds met uitzicht op de Engeltjesbrug en de Korenmarkt, anderzijds op de sluizen van de binnenhaven van Hoorn richting de Hoofdtoren, de Oude Doelenkade en de Veermanskade en Korenmarkt. Het is een uniek uitzicht en er is 365 dagen per jaar wat te zien maar wel allemaal vanuit de luwte.

Het huis heeft zo ongelofelijk veel fijne ramen waardoor het altijd licht is en het grote huis ook nog groter overkomt. Daarbij het feit dat het huis een mooi vierkant is, maken vele indelingsvarianten mogelijk.

Bij het huis hoort een grote, verzorgde tuin. Deze loopt in een L-vorm achter Bierkade 15 door naar het Venidse en de hoek om achter Bierkade 16. Bijzonder is dat zich onder het huis twee ruime, diepe garages (schuren/bergingen) bevinden. Daar is wellicht ook een andere bestemming voor te realiseren.

Het huis bestond van oorsprong uit 2 huizen, de nummers 16 en 17, zijn gebouwd in het bijzondere Noors metselwerk, is in 1956 – na een onbewoonbaarverklaring in 1954 – door Klaas Hendrik Kaat, de zoon van Dirk, weer in bewoonbare staat gebracht. In 1968 werden de twee panden, die tot dan toe gebruikt werden als woonhuis (nummer 16) en opslagplaats voor materiaal (nummer 17), met een grote verbouwing samengevoegd tot één pand. Het gebouw heeft houten ramen en kozijnen en een houten dak met pannen dekking. De woning vertoont enkele zettingen in het metselwerk.

De entree van de woning bevindt zich op de korte kant van de Bierkade. Daar is vanuit een ruime hal een royale trap naar de eerste verdieping. Er is een doorgang naar een van de garages. Op de begane grond zijn verder thans geen kamers.

Na de trap naar de 1e verdieping komt u in een zeer ruime hal. Er is hier een toilet, ruime garderobe en een aparte kamer. Aan de kant van het Venidse ligt een fijne royale woonkamer met 7(!) ramen, een open haard en een aangrenzende semi open keuken. De zachtboardplafonds geven de tijdgeest weer waarin de laatste verbouwing heeft plaatsgevonden. De roedeverdeling in de ramen en typerende tegeltjes in de keuken bevestigen dat. Verder grenst aan de keuken een balkon geschikt voor een ruim uitzicht over de tuin en met een trap naar de tuin van Bierkade 16.

Net als de begane grond zijn er ook hier nog indelingsvarianten te bedenken met een extra kamer.De tweede verdieping wordt met een vaste trap met bocht bereikt. Een gang splitst de verdieping in twee delen met in totaal 4 slaapkamers, toilet en een badkamer. De meeste scheidingswanden zijn van een lichte kwaliteit. Sfeervolle kleinere ramen, een balklaag en de knusse hoogte van omstreeks de 200cm herinneren aan oude tijden, passend bij de historische en bijzondere locatie.

Met behulp van een vlizotrap is de zolder bereikbaar. Er zijn 2 aparte kappen en dus ook 2 zolders. De zolders zijn hoog (in de nok circa 275cm) en daardoor zijn er mogelijkheden om hier wellicht nog een volwaardige verdieping te realiseren.
Het is momenteel een beschoten sporen kap en de ruimte is gedeeltelijk bevloerd. De c.v. ketels hangen hier.

De grote tuin zal juridisch een rechte lijn gaan vormen met de tuin van Bierkade 14. In het verlengde van de zijgevel Bierkade 14-15 wordt de erfgrens bepaald. Deze wordt in een rechte lijn vanaf de bouwmuur Bierkade 14-15 naar het Venidse bepaald. De momenteel al zeer verzorgde tuin is een lusthof in het centrum van Hoorn. Enerzijds door het geweldige uitzicht vanuit de tuin en anderzijds door de rust die er heerst. De tuin biedt voldoende ruimte voor het terrassen en eventueel parkeren van auto's. Er zijn royale hekken om de tuin in- en uit te kunnen manoeuvreren. Daarnaast staat er nog een historische houten schuur goed te gebruiken als opslagplaats voor tuinmeubilair en tuinspullen. In de hoek is een deur naar de 2e garage onder het pand.

Kadastrale gegevens
Bij Bierkade 15 en 16 gaat het om één kadastraal perceel welke bekend is als gemeente Hoorn, sectie A nummer 4942, thans groot 4 are 15 centiare (415m²). Dit perceel wordt in 2 aparte percelen verticaal gesplitst. Het perceel van Bierkade 15 zal gelijk zijn aan de bruto oppervlakte van de begane grond. Bierkade 15 zal geen (privé) buitenruimte omvatten. De thans aanwezige tuin zal, met de correctie ten gunste van Bierkade 14 zoals hierboven genoemd, geheel bij Bierkade 16 gaan behoren.

(Na verkoop zal de achtertuin grenzend aan huisnummer 14 evenwijdig uitgemeten worden aan de breedte van het pand Bierkade 14 in een rechte lijn tot aan het Venidse (zie de tekening als indicatie)).

Er is sprake van eigen grond.
Er zullen wellicht enige erfdienstbaarheden worden opgenomen welke de nieuwe situatie van het eigendom zullen bevestigen. Deze zullen geen beperkingen bevatten voor het gebruik van beide objecten volgens de huidige verkeersopvattingen. De kamer op de zolder van Bierkade 15 zal door de eigenaar van Bierkade 16 moeten worden afgesloten en behoort tot Bierkade 15.

Ligging en omgeving
De panden staan allen aansluitend en deels bouwkundig met elkaar verbonden aan het einde van de Bierkade, bij de Engeltjesbrug. De Bierkade wordt gekenmerkt door een combinatie van zelfstandige woonhuizen, voormalige pakhuizen en bedrijfspanden waarbij geen enkel pand gelijk is. We praten hier over een van de oudste gedeelten van Hoorn, direct grenzend aan de haven en met zowel voor als achter een gracht. U woont straks op een eiland. De Bierkade en het Venidse zijn alleen toegankelijk voor bestemmingsverkeer, inclusief parkeren. U woont derhalve zeer rustig.

Het historische centrum van Hoorn straalt historie en zeker in de zomer ook gezelligheid uit. De haven is een vaste stek voor de mensen die een rondje IJsselmeer doen maar ook zeker voor dagjesmensen. Er zijn het gehele seizoen diverse activiteiten, de haven, de Hoofdtoren en de Scheepsjongens van Bontekoe vormen een trekpleister, ook voor de landrotten. Er zijn vele goede restaurants, gezellige cafés en terrassen.

Hoorn heeft veel te bieden en vanaf de Bierkade is het allemaal eenvoudig op loopafstand.

Het uitzicht is weids en heel bijzonder. U kijkt uit op het Hoornse Hop en het oudste gedeelte van Hoorn. Kom uzelf overtuigen van de bijzondere combinatie van de huizen en de locatie.

Overige informatie
De heer Kaat heeft altijd een klein kantoortje gehouden in de kap van Bierkade 15. Dit kamertje is bereikbaar vanaf het balkon Bierkade 16. Deze kamer behoort ook niet tot het gehuurde door de advocaten van Bierkade 15. Rondom deze kamer is naar verwachting asbest gebruikt bij de aftimmering. Koper (van Bierkade 15 en 16) vrijwaart verkoper hiervoor.

Zoals reeds aangegeven bij Bierkade 14 en Bierkade 16 zal de erfgrens nader worden vastgesteld van deze percelen. De erfgrens zal in het verlengde van de woning scheidende muur tussen de panden Bierkade 14 en 15 in een rechte lijn naar Venidse worden getrokken.

Bouwjaar
De gebouwen zijn, volgens de gevelsteen op nummer 14, gebouwd rond 1880. In 1948 is de aanbouw bij Bierkade 14 gerealiseerd en in 1968 is de huidige indeling van de Bierkade 16 ontstaan. Zie voor historische informatie de site Bierkade 14-16.

Bestemming en gebruik:
Bierkade 14 : de bestemming is "gemengd".
Bierkade 15 : de bestemming is "gemengd"
Bierkade 16 : de bestemming is "gemengd"

Van toepassing is het bestemmingsplan "Binnenstad" vastgesteld 2 februari 2011.

Daarbij zijn er twee dubbelbestemmingen van toepassing voor alle panden: deze zijn allen gelegen binnen een gebied wat is aangemerkt als 'beschermd stadsgezicht' en daarbij hebben de panden 'archeologische waarde'.

Het huidige gebruik valt binnen de bestemming "gemengd". De makelaar kan u wellicht meer informatie verstrekken en www.ruimtelijkeplannen.nl biedt u een volledig overzicht. Voor Bierkade 15 is het goed om te weten dat hier ook gewoond mag worden. Om dit te realiseren zal er een bestemmingswijziging plaats moeten vinden (van kantoorruimte naar woonruimte).

De huidige oppervlakte van de bebouwing (zgn. 'footprint') biedt geen uitbreidingsmogelijkheden.

Volgens de BAG is er bij Bierkade 14 sprake van woonruimte, Bierkade 15 kantoorruimte en Bierkade 16 woonfunctie.

Oppervlakte en Inhoud
Het gebruiksoppervlak van de panden is gemeten volgens de nieuwste NEN 2580 norm als 'woonruimte' voor wat betreft Bierkade 14 en 16 en 'bedrijfsruimte' voor Bierkade 15. Voor de Bierkade 14 is er sprake van woonoppervlakte, bij Bierkade 15 van verhuurbaar vloeroppervlakte en bij Bierkade 16 van woonoppervlakte (192 m²) en overige inpandige ruimte (142 m²).

Bierkade 14 : 113m²
Bierkade 15 : 281m²
Bierkade 16 : 192m²
Bierkade 16 : 142m²

Onderhoud van alle panden
Binnen: Redelijk, gedateerd.
Buiten: Redelijk tot goed.

Ligging buitenruimte
De tuinen van Bierkade 14 en 16 zijn gericht op het zuid- zuid oosten. Bierkade 15 beschikt niet over buitenruimte.

Technische gegevens
De technische installaties zijn bij alle panden vrij van problemen en functioneren. Wel zijn de installaties (sterk) verouderd en mede daarom zal er een ouderdomsclausule worden opgenomen.

Alle 3 de adressen zijn uitgerust met een individuele c.v. ketel, Bierkade 16 met 2 c.v. ketels welke in serie geschakeld staan.

Bij Bierkade 16 is gedeeltelijk sprake van dubbel glas en voorzetramen.

Bronnen:
Boek: 'Hoorn: huizen, straten, namen; momenten uit de geschiedenis van monumenten Hoorn 1982, XVIII, 366p, illustratie tekst bladzijde 29'.
Links: www.bierkade 14 e.v.nl
- www.ruimtelijkeplannen.nl
- www.deeersteamsterdamsche.nl
- www.ameo.nl

Bijzonderheden
- hoog unicum gehalte
- drie ruime panden verdeeld over 3 kadastrale percelen
- Bierkade 14 en 16 zijn leeg, vrij van huur, Bierkade 15 is verhuurd
- zeer lichte locatie
- ontwikkelingsmogelijkheden
- eigen grond 

Vraagprijs:
Bierkade 14 € 395.000,-- k.k..
Bierkade 15 € 395.000,--.k.k.
Bierkade 16 € 795.000,--.k.k.
Lees de volledige omschrijving

Kenmerken

Overdracht

Status
Verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
Eengezinswoning
Bouwtype
Bestaande bouw
Bouwjaar
-1906
Daktype
plat dak
Dakmateriaal
bitumineuze dakbedekking

Oppervlakten en inhoud

Gebruiksoppervlak wonen
457 m²
Overige inpandige ruimte
256 m²
Gebouwgebonden buitenruimte
172 m²
Externe bergruimte
12 m²
Bruto inhoud
2.470 m³
Perceeloppervlakte
520 m²

Indeling

Totaal aantal kamers
20
Aantal slaapkamers
8
Aantal badkamers
3
Voorzieningen badkamer
douche, wastafel
Voorzieningen badkamer
ligbad, wastafel
Voorzieningen
tv kabel

Energie

Isolatie
geen isolatie
Soort verwarming
c.v.-ketel, mogelijkheid voor open haard
Warm water
geiser eigendom
Eigendom ketel
eigendom

Kadastrale gegevens

Gemeente
Hoorn
Sectie
A
Perceel
4943
Oppervlakte
105 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
 
 
Gemeente
Hoorn
Sectie
A
Perceel
4942
Oppervlakte
160 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom
 
 
Gemeente
Hoorn
Sectie
A
Perceel
4942
Oppervlakte
255 m²
Eigendomssituatie
Volle eigendom

Buitenruimte

Ligging
Aan rustige weg, aan vaarwater, aan water, in centrum, in woonwijk, vrij uitzicht
Tuintype
achtertuin
Tuin
Aan te leggen, zuid, 9 x 18.75 m
Oppervlakte
169 m²
Bereikbaar via achterom
nee

Parkeergelegenheid

Soort parkeergelegenheid
openbaar parkeren
Bekijk alle kenmerken
Uw makelaar voor dit object is:

Naam: Leen Cornelisse
Tel: 06-27023444
Email: leen@ameo.nl

Alle foto's

Kaart Bierkade 14 - 16* HOORN, Haven

naar Bierkade 14 - 16* HOORN, Haven
Op 5 minuten loopafstand Op 5 minuten fietsafstand

Deel dit object

Vragen? Bel ons dan gerust op 020-6001600 of stuur een . Contact opnemen